3. mérföldkő

3.mérföldkő szakmai összegzés

1.Integrációs hétvége

Helyszín: Pécs, Széchenyi tér

Időpont: 2018. május 26.- 27 -28.

Minden lehetséges fórumon kihangsúlyozzuk, hogy az Egyesületünk legfontosabb céljának tekinti többek között a Baranya megye területén élő értelmileg akadályozott emberek és családjainak érdekeinek érvényesítését, védelmét, képviseletét, társadalmi integrációjukat, valamit az esélyegyenlőségük megvalósítását. Mivel kevés lehetőséget kapnak arra, hogy megmutathassák a bennük rejtőző értékeiket, a „Mindannyian mások vagyunk” 3 napos integrációs rendezvényünk éppen ezt a célt szolgálja. ahol igyekszünk közelebb hozni egymáshoz  a fogyatékkal élők és az egészségesek társadalmát. Itt mindenki egyenrangúnak érezheti magát, hiszen együtt játszhatnak, szórakozhatnak minden előítélettől mentesen.

2010-óta igyekszünk – ilyen formában is – a sérült emberek világát megismertetni a társadalom többi rétegével. Hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg először, nem titkoltan azzal a céllal, hogy meghívjuk magunk közé az ép embertársainkat, hogy ismerjék meg a fogyatékkal élők csodálatos világát, amely annyira nem is különbözik az övéktől.

A program hosszú távú célja többek között változatlanul az, hogy a társadalom még elfogadóbbá, toleránsabbá válását segítse elő. Olyan társadalomban szeretnénk élni, amelyben többek között az értelmi és halmozottan fogyatékos emberek is egyenértékű állampolgárként vehetnek részt a társadalmi élet minden területén. Ahol partnerként fogadják el őket, figyelembe véve és alkalmazkodva az egyéni képességeikhez. Ahol olyan közös nyelvet használhatunk, amely mindenki számára könnyen érthető.

Pécs egyik legszebb helyén a Dzsámi előtti Széchenyi téren tartottuk az idei évben is integrációs hétvégénket. A társadalom szinte minden tagja közvetve érintett a programban: fellépők, családtagjaik, ismerőseik, kilátogatók, médiát figyelők. Családok minden tagját, a különböző generációkat hívjuk magunk közé. Öröm látni és hallani, hogy mennyi turista vagy itt tanuló külföldi diák is velünk tölti szinte végig a 3 napot.

A 3 nap alatt fogyatékkal élő és ép csoportok váltották egymást a közel 100 nm-es nagyszínpadon, illetve több olyan műsorszám is volt, amelyben együtt, közösen léptek fel.

Országosan ismert híres emberek is örömmel fogadták el ismételten a felkérésünket, hogy saját produkciójuk mellett együtt is felléphessenek a sérült fiataljainkkal.

A fellépők között is minden korosztály megtalálható volt, az egészen kicsinyekről egészen a nyugdíjas korosztályúakig egyaránt.

A színpadi előadások mellett napközben több asztalnál kézműves foglalkozásokra vártuk a gyerekeket, fiatalokat. A sátrakban – többek között- egészségvédelemmel, bűnmegelőzéssel, (ÁNTSZ, Rendőrség) drog-prevencióval, jogsegéllyel foglalkozó szakemberekkel találkozhattak az érdeklődők..

Minden esztendőben közel 10 ezer ember fordult meg a három nap alatt a rendezvényünkön.

Fogyatékos és ép emberek által készített kézműves termékek megvásárlására szintén lehetőség van.

Nagy örömünkre a megyénkből más fogyatékos társszervezetek is rendszeresen képviseltetik magukat a rendezvényünkön.

Egyre nagyobb számban jelentkeznek gimnazisták önkéntes munkára, mellettük szinte minden korosztályból számtalan önkéntes segítővel szervezzük és rendezzük kezdetek óta többek között ezt a 3 napos programunkat is.

Egyre több helyről érkeznek már fellépők és nézők az országos szervezetekből is.

Az által, hogy az épek és a fogyatékkal élők együtt vannak, egy olyan új közösséget építünk ki, amelyben mind a két fél tanul és profitál egymástól: szeretetet, türelmet, együttérzést.

A kulturális hétvégénken olyan sok értéket teremtünk minden alkalommal, amely szívet és lelket melengető ebben az egyre érzéketlenebbé, önzővé váló világban.

Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Rádió 1 kitelepült az első napunkra, és élőben a helyszínről közvetítette a megnyitót, illetve a délutáni műsorát. A megnyitó vendégeivel élőben készített riportot a rendezvényünkről, az ÉFOÉSZ tevékenységéről.

A Pannon Televízió is tudósított a heti magazinműsorában a rendezvényünkről.

A megrendezett programokról számtalan média tudósított. Ezek megtalálhatók az egyesületünk honlapján illetve a közösségi oldalakon a készült fényképekkel együtt.

Közösségi aktivitás

 Tábor 

Helyszín: Zamárdi

Időpont: 2018. június 23.- 2018. június 29.

A pályázatnak köszönhetően 52 fő táborozhatott együtt. Fantasztikus körülmények között, remek programokkal és élményekkel gazdagodva tölthettük el a 7 napot. A fiataljaink túlnyomó többsége a szociális körülményeik vagy a sérülési fokuk miatt még életében nem hogy a Balaton partjára nem jutott el, de még táborozni sem volt. Éppen ezért igyekeztünk nagyon alaposan és körültekintően olyan programokat szervezni a számukra, amely felejthetetlenné tette számukra az együtt eltöltött időt. 14 éves kortól egészen 55 éves korig minden korosztályt képviseltette magát.

Remek helyen, kimagasló vendéglátásban volt részünk, a házigazdák lesték minden kívánságunkat. Napi 3-szori ellátásban finomabbnál finomabb ételt fogyaszthattunk.

A táborral több célt is szerettünk volna megvalósítani.

 1. Lehetőséget biztosítani a fogyatékkal élő tagjaink számára, hogy számukra eddig szinte elérhetetlen tűnő helyre juthassanak el.
 2. Új élményekhez juthassanak a tagjaink.
 3. A családban élők esetében legalább egy hétre mentesítsük egy kicsit a szülőket a nehéz hétköznapoktól.
 4. Nyitottabbá és elfogadóbbá tegyük a szálloda vendégeit a fogyatékkal élő emberek iránt.

A fentiek mellett a legfontosabb célunk a közösségfejlesztés volt, amelyet különböző szabadidős programok keretén belül igyekeztünk megvalósítani.

Tábor programjai többek között:

 • úszás, fürdés a zárt medencében
 • manuális tevékenységek: gyöngyfűzés, nemezelés, hennázás, mandalafestés,
 • sporttevékenységek: asztalitenisz, darts, foci, kosárlabda, kártya,
 • sétahajózás a Balatonon
 • kirándulás a környéken
 • közös daltanulás
 • önérvényesítő délelőtt

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy tényleg fantasztikus hetet tudhatunk magunk mögött. Mindenki feltöltődve, élményekkel gazdagodva érkezett haza. A tábort zárásaként egy fantasztikus hangulatú zenés- táncos buli keretében tortával és pezsgővel zártuk.

Külön öröm számunkra a szálloda munkatársainak a szívet-lelket melengető véleménye, amelynek a közösségi oldalakon is hangot adtak. Bevallottan, kissé tartottak az elején az eléggé speciális célcsoporttól, hiszen korábban semmilyen tapasztalatuk nem volt értelmi vagy halmozottan sérült emberekkel kapcsolatba. Megérkezésünk után az a szeretet és tisztelet, amellyel a táborlakóink irányukban voltak, példaértékű ép társaik felé is. Nagy kedvencek lettünk az 1 hét alatt.

Nagyon bízunk abban, hogy talán máskor is lesz lehetőségünk egy ilyen tábor lebonyolításához.

Integrációs családi klub 

Helyszín: Pécs, Ybl M.u.8.

Pécsi Éltes EGYMI

Időpont: 2018. május 1.- 2018. október 31.

Az előre összeállított tematika alapján korábban elkezdettek szerint folytattuk ezt a programunkat.

Előzetes terveinkkel ellentétben, továbbra is kizárólag csak fiatalok vesznek részt ebben a programunkban. Két okból maradtunk ennél a változatnál. Egyik, hogy ez vált be, mert a szülők jelenléte – személytől függően- kisebb-nagyobb mértékben feszélyezte Őket. A másik ok, hogy nagyon nyitottak és fogékonyak a téma iránt, ráadásul van is mivel megismertetni Őket, így a velük szerettük volna folytatni az elkezdett munkát.

Egyetlen alkalommal tértünk el ettől. Május első vasárnapján az édesanyákat, nagymamákat, köszöntjük világszerte. Mi sem szerettünk volna kimaradni ebből így nagy szeretettel és tisztelettel hívtuk meg Őket. A fiatalok nagyon kedves és megható műsorral kedveskedtek a családtagjaiknak, majd közösen a terített asztal mellett töltöttük el a délutánt.

Az eltelt időszakban 8 alkalommal találkoztunk. Mivel nagyon speciális a célcsoportunk, így minden lehetséges eszközt és módszert felhasználunk a téma feldolgozásában, a megértéshez. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy olyan új ismeretekhez juthassanak, amelyek a későbbi családi életüket pozitívan befolyásolhatják.

Az ismétlésnek sokkal fontosabb szerepe van és hangsúlya van az Ő esetükben, hogy egyáltalán rögzülni tudjanak az új ismeretek. Éppen ezért minden alkalommal az előző foglalkozásokon elhangzottak felelevenítése történt valamilyen játékos formában.

Az értelmi sérült emberek esetében létfontosságú az is, hogy minél több érzékszervre hatva igyekezzünk az új információval megismertetni Őket.

A beszélgetések során a viszonylag rövid magyarázatokat filmrészletekkel, tanmesékkel, szituációs játékokkal próbáltuk segíteni. A manuális tevékenységek, a feladatlapos megoldások is szerepet kaptak egy-egy alkalommal.

Nagyon jó hangulatban, vidáman töltöttünk el együtt az időt. Tartalmában is nagyon eredményesek voltak ezek az összejövetelek, és nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében.

Természetesen nem vetettük el azt, hogy a szüleikkel, nagyszüleikkel közösen próbáljunk meg foglalkozást tartani. A következő időszakokban sort is kerítünk erre majd, amikor befejeztünk már a fiatalokkal az eltervezett témák feldolgozását.

Ezen időszak alatt összesen 89 fő vett részt ezeken a programokon.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.