1. mérföldkő

  1. mérföldkő: Szakmai összesítő

 

„Mindannyian mások vagyunk” integrációs hétvége Pécs

Időpont: 2017. 05. 26.- 27.- 28. 

Az Egyesület alapvető céljai között ismeri el a Baranya megye területén lévő, értelmileg akadályozott emberek és családjaik társadalmi hátrányainak kiegyenlítését, érdekeik érvényesítését, védelmét, képviseletét, emberi és állampolgári jogaik, társadalmi integrációjuk, szociális biztonságuk, rehabilitációjuk biztosítását, esélyegyenlőségük megvalósítását.  Kevés lehetőséget kapnak arra, hogy megmutassák, milyen értékek rejtőznek Bennük. Éppen azért az egyik legfontosabb célunk, hogy bemutatkozhassanak többek között a kultúra területén is.

A „Mindannyian mások vagyunk” 3 napos rendezvényünk éppen ezt a célt szolgálja, hiszen ezen keresztül is szeretnénk közelebb hozni a fogyatékkal élők és az egészségesek társadalmát.Itt egyenrangúnak érezheti magát mindenki, együtt játszhatnak, szórakozhatnak előítéletektől mentesen.

Helyi szervezetünk 2010-óta igyekszik – ilyen formában is- a sérült emberek világát megismertetni a társadalom többi rétegével. Hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg először, s nem titkoltan az volt akkor, és ma is az a célunk, hogy meghívjuk magunk közé az ép embertársainkat, hogy ismerjék meg a fogyatékkal élők csodálatos világát, amely nem is különbözik annyira az övéktől.

A program hosszú távú célja többek között a társadalom még elfogadóbbá, toleránsabbá válását segítse elő. Olyan társadalomban szeretnénk élni, amelyben többek között az értelmi és halmozottan fogyatékos emberek is egyenértékű állampolgárként vehetnek részt a társadalmi élet minden területén. Ahol partnerként fogadják el őket, figyelembe véve és alkalmazkodva az egyéni képességeikhez. Ahol olyan közös nyelvet használhatunk, amely mindenki számára könnyen érthető.

Pécs egyik legszebb helyén a Dzsámi előtti Széchenyi téren tartottuk az idei évben is integrációs hétvégénket. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy jó döntés volt ez a helyszínnek, hiszen nagyon gyakran a sétálgató, kíváncsiságból pár pillanatra megálló emberekből, visszatérő „törzslátogató” vált.

A társadalom szinte minden tagja közvetve érintett a programban: fellépők, családtagjaik, ismerőseik, kilátogatók, médiát figyelők. Családok minden tagját, a különböző generációkat hívjuk magunk közé. Öröm látni és hallani, hogy mennyi turista vagy itt tanuló külföldi diák is velünk tölti szinte végig a 3 napot.

A program minden évben hasonló forgatókönyv szerint zajlik, hiszen az eltelt idő bebizonyította, hogy nem kell változtatni ezen.

A 3 nap alatt fogyatékkal élő és ép csoportok váltották egymást a közel 100 nm-es nagyszínpadon, illetve több olyan műsorszám is volt, amelyben együtt, közösen léptek fel

Országosan ismert híres emberek is örömmel fogadták el ismételten a felkérésünket, hogy saját produkciójuk mellett együtt is felléphessenek a sérült fiataljainkkal.

A fellépők között is minden korosztály megtalálható volt, az egészen kicsinyekről egészen a nyugdíjas korosztályúakig egyaránt.

A színpadi előadások mellett napközben több asztalnál kézműves foglalkozásokra vártuk a gyerekeket, fiatalokat.

A sátrakban – többek között- egészségvédelemmel, bűnmegelőzéssel, (ÁNTSZ, Rendőrség) drog-prevencióval, jogsegéllyel foglalkozó szakemberekkel találkozhattak az érdeklődők..

Minden esztendőben közel 10 ezer ember fordult meg a három nap alatt a rendezvényünkön.

Fogyatékos és ép emberek által készített kézműves termékek megvásárlására szintén lehetőség van.

A szervezés és lebonyolítás során is egyre több társ fogyatékos szervezetekkel, intézményekkel, iskolákkal, civil egyesületekkel alakul kit kapcsolatunk.

A korábbi rendezvényeinknek a hatása abban is megmutatkozott, hogy egyre szélesebb körben váltunk ismertté.

A munkánk, tevékenységünk iránt egyre többen érdeklődnek. Egyre nagyobb számban jelentkeznek gimnazisták önkéntes munkára, hogy megismerhessék az értelmi fogyatékosok életét, napjait. Mellettük szinte minden korosztályból számtalan önkéntes segítővel szervezzük és rendezzük kezdetek óta többek között ezt a 3 napos programunkat is.

Az által, hogy az épek és a fogyatékkal élők együtt vannak, egy olyan új közösséget építünk ki, amelyben mind a két fél tanul és profitál egymástól: szeretetet, türelmet, együttérzést.

A kulturális hétvégénken olyan sok értéket teremtünk minden alkalommal, amely szívet és lelket melengető ebben az egyre érzéketlenebbé, önzővé váló világban.

A megrendezett programokról számtalan média tudósított. Ezek megtalálhatók az egyesületünk honlapján illetve a közösségi oldalakon a készült fényképekkel együtt.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.